Yhtään

Esitykset: 19.8.2011. klo 19.00 E-I

su 21.8. klo 19.00
ti 23.8. klo 19.00
to 25.8. klo 19.00
su 28.8. klo 19.00
ti 30.8. klo 19.00
pe 2.9. klo 19.00
ma 5.9. klo 19.00
ke 7.9. klo 19.00
to 8.9. klo 19.00
  Tanskalaisen Janne Tellerin Yhtään kertoo merkityksien etsimisestä. Peruskoulun yläasteen aloittava Pierre Anton lähtee koulusta ensimmäisenä koulupäivänä näin sanoen: ”Mikään ei merkitse yhtään mitään, sen minä olen tiennyt pitkään. Siispä ei kannata tehdä mitään. Sen olen todennut äskettäin.” Siitä lähtien Pierre Anton istuu puussa, heittelee luumuja ja huutelee ohikulkijoille. ”Kaikki on suurta näytelmää, joka perustuu vain teeskentelyyn ja siihen, että on paras juuri siinä.”
   Muut luokkalaiset eivät voi ohittaa Pierre Antonia olankohautuksella. Heitä alkaa häiritä, pelottaa ja suututtaa luokkatoverinsa pisteliäisyys. Pierre Anton tosin kieltää kaiken merkityksen, mutta samalla esittää kritiikkiä yhteiskuntaa, koulujärjestelmää ja aikuisten maailmaa kohtaan. Hän ei jätä ketään kylmäksi. Jotenkin muiden on yritettävä todistaa Pierre Antonille, että asioilla on yhä merkitystä. Vai todistavatko he sitä pikemminkin itselleen? Pierre Antonia ei kukaan saa vakuuttumaan. Ei vaikka todistusaineistoksi merkityksen kasaan kerätään kultakin henkilökohtaisia tavaroita ja lopulta yhä arvokkaampia asioita, joista et itse varmaankaan luopuisi. Ryhmän jäsenet painostavat toisiaan yhä suurempiin uhrauksiin ja tekoihin, joilla on kauaskantoiset seuraukset. Kun merkitysten kasa sitten lopulta nousee jopa lehtiotsikoihin, herää kysymys, voidaanko sen arvoa mitata rahassa. Eihän tämän näin pitänyt mennä.
   Pelottava mutta tärkeä esitys pölyttää aivoja ja pakottaa miettimään suorituskeskeistä kulttuuria, sensaatiohakuisia tiedotusvälineitä ja kaupallisuutta.

Nuorisoteatterilaisen Jenna Lindforsin dramatisoima ”Yhtään” on Suomen kantaesitys. Näyttämöllä nähdään 15-18 vuotiaita nuorisoteatterilaisia.

Käsikirjoitus: Jenna Lindfors
Ohjaus: Sami Sahlman
Koreografiat: Emmi Ihalainen