Kevään herääminen

Miten selviydyn, jos kukaan ei auta?
1800-luvun lopun saksalaisessa pikkukylässä joukko nuoria elää aikuiseksi kasvamisen murroksessa. Wendla on utelias nuori tyttö, joka haluaisi tietää vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin elämän synnystä. Äiti ei niitä halua antaa, joten vastaukset pitää löytää muualta. Älykköpoika Melchior luulee tietävänsä vastaukset kaikkiin kysymyksiin, ja valistaakin niillä ystäväänsä Moritzia. Moritz kun ei tiedä mistään yhtään mitään, ja tuntee olevansa tyhmä sekä tarpeeton....

Yhteiskunnan ja perheiden kaksinaismoralismi hämmentää seksuaalisuuteensa herääviä ja omaa identiteettiään etsiviä nuoria. Mitä minulle tapahtuu? Kelpaanko tälläisenä kuin olen? Aikuiset eivät ymmärrä eivätkä ole valmistautuneet auttamaan. Ja kun aikuisen ja nuoren välinen keskustelu puuttuu, voi tapahtua radikaalejakin asioita. Lopulta jäljelle jää vain syyllisyys. Mutta kenen? Onko nuori lopulta itse vastuussa teoistaan?

Kevään herääminen on yksi aikansa kiistellyimmistä näytelmistä, sillä saksalaisen Frank Wedekindin kirjoittama näytelmä oli ilmestyessään niin rohkea kuvaus nuorten elämänkiihkosta sekä kannanotto 1800-luvun moraali- ja seksuaalikäsityksiin, että sen kaikki näytelmäversiot kiellettiin, eikä sitä esitetty englanninkielisenä lähes sataan vuoteen. Myöhemmin siitä on tehty Spring Awakening nimeä kantava Broadway-musikaali. Kino Sammon lavalla näemme Kevään heräämisen Anni Ansalan ohjauksellisena päättötyönä, 17-21 vuotiaiden nuorten esittämänä.

Ensi-ilta perjantaina 25.1.2013 klo.19.00 Kino Sampossa, Suokatu 9, Riihimäki

Muut esitykset: su.27.1, ke.30.1, pe.1.2, su.3.2, ke.6.2, pe.8.2 ja su.10.2 Kaikki esitykset klo.19.00

Huom! Esitystä ei suositella alle 12-vuotiaille.

Liput 5/10e
Lipunmyynti numerosta 050-5438990
www.rnt.fi

Kuvat: Emilia Linnavuori